Skip to main content

Blog

Wat is het verschil tussen een naald en een canule?

Een van de meest gestelde vragen die ik hoor in de praktijk: gebruik je een naald of een canule voor de behandeling met vulstoffen (fillers)?

De eerste filler kwam in 2003 op de markt, dat is nog maar 20 jaar geleden! Traditioneel werden fillers geïnjecteerd met een scherpe naald. De meeste fillers bevatten dan ook een injectienaald in de verpakking als instrument om de behandeling uit voeren. De afgelopen jaren is een ander instrument steeds belangrijker geworden in de esthetische geneeskunde, namelijk de canule.  De eerste canules werden oorspronkelijk ontwikkeld voor andere medische toepassingen, met name voor het inbrengen van katheters en het uitvoeren van chirurgische ingrepen.

Wat is een canule?

Een canule is een dunne buis, vergelijkbaar met een naald maar langer. In plaats van een scherpe punt om de huid te doorboren, heeft de canule een stompe punt. Omdat een canule de huid dus niet kan doorboren, wordt er eerst met een naald een gaatje in de huid gemaakt, het zogenaamde “entry point” of “ingangspoortje” . De canule wordt door dit poortje onder de huid aangebracht.

Keuze voor naald of canule?

Over het algemeen maakt de esthetisch arts deze keuze, op basis van het te behandelen gebied, het soort filler en de eigenschappen van de huid. Hoewel je als klant jouw voorkeur kunt uitspreken, zal de arts hierbij rekening houden met veiligheid en resultaat.

Niet alle artsen in België kunnen goed met de canule werken, omdat dit een bepaalde vaardigheid, kennis en ervaring vereist.­

Wat zijn de voordelen/nadelen van een canule?

Een canule is langer dan een naald. Ze kan verder reiken en meerdere delen van het gezicht vullen met slechts één ingangspoortjes, wat dus minder naaldprikken betekent. Aangestuurd door de esthetisch arts, zoekt de canule haar eigen weg  door het weefsel, en duwt structuren opzij, met verminderd risico op doorprikken van het bloedvat of kwetsen van de huid en de onderliggende weefsels. Er is dus een verminderd risico op trauma, blauwe plekken en zwellingen. De genezingstijd of de “downtime” wordt korter. Vaak wordt de behandeling met een canule als minder pijnlijk ervaren en is ze soms zelfs pijnloos. Omdat het risico om een bloedvat te raken kleiner is, is een canule een veiligere keuze. Leren werken met een canule vereist van de arts voldoende opleiding, een zekere vaardigheid en toewijding.

Wat zijn de voordelen/nadelen  van een naald?

De naald doorboort de huid en zoveel weefselvlakken van het gezicht als nodig is om precies daar te komen waar de filler geplaatst moet worden. Een naald is dus nauwkeuriger dan een canule en daarom zeer geschikt voor delicaat werk. Denk aan het aanzetten van de cupidoboog van de lippen. Met een naald ligt de filler niet plat, waardoor een betere projectie en lift mogelijk zijn dan met een canule. Maar er zijn nadelen verbonden aan het werken met een naald:  meer zwelling, grotere kans op blauwe plekken, langere hersteltijd en de behandeling wordt als pijnlijker ervaren. Het risico op het aanprikken van een bloedvat is hoger, met een hoger risico op complicaties.

Wat is het verschil tussen een naald en een canule?
Wat is een canule?
Over collageen, hyaluronzuur en elastine !?

Love for yourself,
for your uniqueness

Huidverzorging Hasselt
Huidverjonging Hasselt

Subscribe to our newsletter

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bring out
the true you

Logo Liesbet Diliën
Harmoniestraat 35
3500 Hasselt
  • +32 (0) 495 30 35 34
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.