Skip to main content

Blog

De zon : vriend of vijand?

Mijn werk als esthetisch arts gaat verder dan het verbeteren van de huid.
Ik denk dat het ook mijn taak is om jullie te informeren over zonneschade en hoe jullie dit kunnen aanpakken. Voorkomen van zonneschade is hierbij de sleutel: door jullie de juiste informatie te geven en effectieve behandelingen aan te bieden, kunnen we samen zorgeloos genieten van een zonnige, stralende zomer.

Huidkanker: De Schaduwkant van Zonneschijn

Wist je dat huidkanker momenteel wereldwijd en in België de meest voorkomende vorm van kanker is? Jaarlijks worden meer dan 49.000 mensen in België getroffen. Huidkanker ontstaat door een optelsom van schade aan de huid, vaak pas na vele jaren. Daarom is het cruciaal om jezelf, en vooral de jongere generatie, goed te beschermen en te informeren.

"Het merendeel van de huidkankers is vermijdbaar door een adequate UV protectie vanaf de kindertijd”.

Prof. Dr. Lieve Brochez, UZ Gent

De zon : vriend of vijand?
De zon : vriend of vijand?

Ultraviolet Straling: Wat Je Moet Weten

UV-stralen kunnen we verdelen in drie typen: UVA, UVB en UVC.

  • UVA: Deze stralen zijn er altijd, zelfs op bewolkte dagen, en dringen diep door in de huid. Ze veroorzaken verbranding, rimpels en kunnen bijdragen aan huidkanker. De zonnebank? Die geeft gemiddeld zes keer meer UVA-stralen af dan de middagzon aan de Middellandse Zee!

  • UVB: Deze stralen zijn sterker tijdens het midden van de dag en zorgen voor een langduriger bruine kleur, maar kunnen ook verbranding en DNA-schade veroorzaken. Toch hebben ze ook een voordeel: ze helpen bij de aanmaak van vitamine D.

  • UVC: Deze stralen bereiken de aarde gelukkig niet dankzij de ozonlaag, want ze zijn extreem schadelijk voor huid en ogen.

Zonkracht: Hoe Sterk is de Zon Vandaag?

De uv-index oftewel de zonkracht, geeft weer hoe sterk de ultraviolette straling is die het aardoppervlak bereikt. Dit varieert in functie van de tijd van het jaar, het weer, het uur van de dag en de locatie. Vanaf index 3 (matig) moet je blootstelling aan de zon beperken, beschermende kleding dragen en de blote huid insmeren met zonnecrème (index min 30, maar ideaal 50).

In België moeten we ons van maart tot eind oktober beschermen bij een uv-index van 3 of hoger, ook op bewolkte dagen!

Zonnebrandcrème: Je Beschermende Schild

Er zijn talloze soorten zonnebrandcrèmes: sprays, lotions, crèmes. Het belangrijkste is dat je er een kiest die je prettig vindt en die je ook echt gebruikt. Chemische zonnebrandcrèmes absorberen UV-stralen, terwijl fysische crèmes deze juist weerkaatsen. SPF, of Sun Protection Factor, geeft aan hoe lang je beschermd bent. Dermatologen raden aan om regelmatig te smeren, want een hogere SPF kan een vals gevoel van veiligheid geven.

Tips voor Optimale Zonbescherming

  • Kies de juiste zonnebrandcrème: Bij wintersporters of mensen met een droge huid is een crème vaak beter. Voor zonnebaden is een lotion ideaal.
  • Gebruik voldoende: Smeer gemiddeld een theelepel per lichaamsdeel, dus zeven theelepels voor je hele lichaam.
  • Smeer regelmatig: Vooral als je veel zweet of na het zwemmen.

Conclusie: Gezond en Mooi Oud Worden

Ons doel is niet alleen om mooi oud te worden, maar vooral gezond en mooi oud te worden. Door de juiste zonbescherming te gebruiken en de jonge generatie goed te informeren, kunnen we veel problemen voorkomen. Voeg zonbescherming toe aan je dagelijkse routine en geniet verantwoord van de zon. Samen zorgen we voor een gezonder en mooier leven!

Blijf beschermd, blijf gezond en geniet van de zon – je vriend én vijand.

De zon : vriend of vijand?

Love for yourself,
for your uniqueness

Huidverzorging Hasselt
Huidverjonging Hasselt

Subscribe to our newsletter

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Bring out
the true you

Logo Liesbet Diliën
Harmoniestraat 35
3500 Hasselt
  • +32 (0) 495 30 35 34
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.